Walvissen Spotten in Noorwegen | Alles Wat Je Moet Weten!

Walvissen en dolfijnen zijn in Noorwegen frequente bezoekers. En het ervaren van deze fantastische dieren in hun natuurlijke habitat is een geweldige ervaring die wij graag met de lezers van Tromsø.nl willen delen. Walvissen spotten in Noorwegen is een geweldige ervaring om nooit te vergeten! 

Ben je last-minute je reis naar Tromsø aan het plannen?


Hier zijn een paar leuke dingen om te doen en plekken om te verblijven:

🇳🇴 Beste activiteiten en walvissafari’s in Tromsø:

 1. Walvissen spotten met een hybride catamaran (Meest milieuvriendelijk!)
 2. Orka’s spotten met een RIB-boot (Kleinschalig walvissen spotten)
 3. 2-daagse walvissafari met noorderlicht (Beste combitour met overnachting)
 4. Tromsø wildlife boottour (Beste tour voor buiten het walvis spotten seizoen!)

🛌 Fijne plekken om te verblijven in Tromsø:

 1. Radisson Blu (Luxe hotel in het centrum)
 2. Scandic Ishavshotel (Naast de haven waar de walvissafari’s vertrekken)
 3. Smarthotel Tromsø (Perfect voor de budgetreiziger)

✈️ Wil je moeiteloos vanaf de luchthaven van Tromsø naar de stad reizen? Vind hier de beste opties voor luchthaventransfers!

Waar kan je het beste in Noorwegen walvissen zien?

De beste plekken om in het noorden van Noorwegen walvissen te spotten zijn Tromsø, Andenes, Vesterålen en Skjervøy. Al deze locaties bieden fantastische whale watching excursies.

Op het eiland Andøya in Vesterålen is het schilderachtige dorpje Andenes een walvissafari-hotspot, dankzij de diepe zeetroggen die bultruggen en potvissen aantrekken. Vesterålen zelf biedt eveneens fantastische kansen om het hele jaar door walvissen te spotten. Vooral de potvis komt hier met regelmaat voor!

In Noord-Noorwegen bieden diverse locaties de mogelijkheid om walvissen in hun natuurlijke habitat te spotten tijdens de wintermaanden. Van november tot en met januari trekken deze prachtige zeezoogdieren naar de noordelijke Noorse fjorden op zoek naar haring. In Noord-Noorwegen zijn Tromsø en Skjervøy populaire bestemmingen voor het spotten van bultruggen en orka’s.

Populairste tours om walvissen te spotten in Tromsø!

walvis spotten tour in tromso

rib boot tour met orka's in tromso

Beste tijd om in Noorwegen walvissen te spotten?

De beste tijd om in Noorwegen walvissen te spotten is afhankelijk van de locatie. Langs de kust van Vesterålen in Noorwegen is het het hele jaar door mogelijk om walvissen te spotten, maar in Noord-Noorwegen bij Tromsø en Skjervøy is dit alleen mogelijk tijdens de wintermaanden.

De onderstaande tabel geeft een overzicht van verschillende walvissoorten die in Noorwegen voorkomen, waar je deze kan vinden en wat de beste tijd is om deze soorten te spotten.

SoortRegioVanaf waar?Beste tijd om te spotten?
Potvis (Physeter microcephalus)Nordland/VesterålenAndenes, StøHet hele jaar door
Orka (Orcinus Orca)Nordland, Troms, FinnmarkAndenes, Stø, Skjervøy, Tromsø, eldersAndenes: Het hele jaar door
Noord-Noorwegen: Skjervøy, Tromsø of elders – afhankelijk van de aanwezigheid van haring in de fjorden tijdens de overwintering. Dit is normaal van november tot en met januari
Griend (Globicephala melas)Nordland/VesterålenAndenes, StøAndenes: Het hele jaar door, maar wordt niet frequent gespot.
Bultrugwalvis (Megaptera novaeangliae)Nordland/Vesterålen, Troms, Finnmark, SvalbardAndenes, Stø, Skjervøy, Tromsø, elders, LongyearbyenStø: Juni tot en met augustus
Andenes: Het hele jaar door
Noord-Noorwegen: Skjervøy, Tromsø of elders – afhankelijk van de aanwezigheid van haring in de fjorden tijdens de overwintering. Dit is normaal van november tot en met januari
Dwergvinvis (Balaenoptera acutorostrata)Nordland/VesterålenAndenes, StøStø: Juni tot en met augustus
Andenes: Het hele jaar door, maar wordt niet frequent gespot.
Witgestreepte dolfijnen (Lagenorhynchus albirostris)Nordland/Vesterålen, SvalbardAndenes, Stø, LongyearbyenJuni tot en met augustus, maar wordt niet frequent gespot.
Bruinvis (Phocoena phocoena)Nordland/VesterålenAndenes, StøStø: Juni tot en met augustus
Andenes: Het hele jaar door
Blauwe vinvis (Balaenoptera musculus)SvalbardLongyearbyenJuni tot en met augustus, maar wordt niet frequent gespot.
Witte dolfijn (Delphinapterus leucas)SvalbardLongyearbyenJuni tot en met augustus, maar wordt niet frequent gespot.
Narwal (Monodon monoceros)SvalbardLongyearbyenJuni tot en met augustus, maar wordt niet frequent gespot.
Groenlandse walvis (Balaena mysticetus)SvalbardLongyearbyenJuni tot en met augustus, maar wordt niet frequent gespot.
Bron: IWC

Hoe boek ik een walvissafari in Tromsø?

Kun jij niet wachten om walvissen te spotten in Tromsø? Dan ben je hier op het goede adres. Er zijn tal van aanbieders die vanuit Tromsø een walvissafari organiseren. Deze excursies verschillen in duur, vorm en prijs.

Het boeken van een walvissen tour in Tromsø is de meest populaire, en één van de weinige manieren, om walvissen in Noorwegen te kunnen spotten. Je wordt altijd vergezeld van een (Engelssprekende) gids en alles wordt voor je geregeld, van begin tot eind. 

Benieuwd naar welke walvissafari’s er zoal worden aangeboden? De volgende twee excursies kunnen we je absoluut aanraden:

walvissafari in tromso Noorwegen

Abel reizen – Individuele 8-Daagse Noorderlichtreis naar Tromsø

Ga walvissen spotten in Noord-Noorwegen tijdens een volledig verzorgde reis van 8 dagen met verblijf in Tromsø.

Bekijk

Kleinschalig walvissen spotten in Skjervøy

walvis Noorwegen

Tijdens deze geweldige walvissafari vanuit Tromsø, ga je in een kleine groep (maximaal 12 personen), orka’s en bultrugwalvissen gaat spotten. Aanschouw de walvissen in hun eigen leefomgeving en zie hoe deze indrukwekkende dieren zich voeden met scholen haring, tijdens hun migratie naar Skjervøy. 

Vanaf het Scandic Ishavshotel rij je met de bus richting Skjervøy. Vanuit hier spring je vervolgens in een rubberboot met harde bodem en vaar je met de groep de Arctische wateren op, voor een unieke en onvergetelijke ervaring. 

De 2,5 uur durende excursie wordt begeleid door een Engelssprekende gids. Na de excursie worden lekkere broodjes, koffie en thee aangeboden, voordat je weer terug wordt gebracht naar Tromsø.

Tips en tricks 

Deze walvissen tour vanuit Tromsø, Noorwegen duurt in totaal 12 uur (inclusief busreis). Er zijn broodjes, koffie en thee inbegrepen, maar zorg eventueel voor andere snacks en water. Daarnaast raden we aan om water- en winddichte kleding aan te trekken.

De walvissafari biedt plek aan 4 tot 12 deelnemers en heeft een gemiddelde moeilijkheidsgraad. Je moet minimaal 1,40 meter lang zijn om aan deze excursie te mogen deelnemen. De tour is niet geschikt voor de volgende doelroepen:

 • Zwangere vrouwen
 • Mensen met claustrofobie
 • Mensen met hartklachten
 • Personen met luchtwegaandoeningen
 • Mensen met epilepsie

Wat kost deze walvissafari vanuit Tromsø? 

De prijs van deze walvissafari is ongeveer 280 Euro per persoon. Wanneer je gratis annuleert, tot 24 uur van tevoren, krijg je het volledige bedrag terugbetaald. Wacht dus niet te lang met boeken; deze tour is erg populair en zit snel vol!

Zit je even krap bij kas? Geen probleem. Reserveer nu om je plek in de boot te garanderen en betaal later pas. 

Duurzaam walvissen spotten in Tromsø

walvissen kijken Noorwegen

Ook tijdens deze excursie krijg je een uniek perspectief op majestueuze bultruggen en orka’s, terwijl ze zich voeden in de haringrijke fjorden. Aan boord van een stille hybride catamarancruise, kom je dichter bij deze prachtige dieren dan je ooit had durven dromen. 

Deze walvissafari biedt een slagingspercentage van meer dan 95%, mede te danken aan de geruisloze elektrische boot, die speciaal is gebouwd om walvissen te spotten. Bovendien laten de prachtige vergezichten om je heen je ook zeker niet koud!

Je zeilt ongeveer 3 tot 3,5 uur om de walvissen te bereiken en kunt onderweg genieten van een adembenemend uitzicht op bevroren landschappen. Zijn er walvissen gespot? Dan breng je ongeveer 1 tot 1,5 uur met hen door. 

Deze tour om walvissen te spotten in Tromsø wordt begeleid door een ervaren gids, die alle ins en outs over het gebied en de walvissen weet. Je wordt opgehaald aan de pier, aan de zijkant van Skarven Kro Restaurant in Tromsø.

Bang om kou te lijden tijdens de safari? Maak je geen zorgen. De verwarmde binnensalons van de catamaran met zijn panoramische ramen zijn namelijk warm en comfortabel. Op de boot is bovendien Wifi aanwezig en gratis kraanwater. Verschillende snacks en andere soorten drank zijn aan boord te koop. 

Tips en tricks

De duur van deze walvissafari hangt af van de locatie van de walvissen en kan daarom variëren van 7 tot 9 uur. De tour is geschikt voor rolstoelgebruikers. 

Hoewel binnen in de catamaran een heerlijk temperatuur heerst, raden we aan om je warm aan te kleden. Je krijgt namelijk ook de mogelijkheid om het dek op te klimmen. Neem eventueel ook wat eigen snacks mee aan boord. 

Wat kost deze walvissafari vanuit Tromsø?

Wil je ook milieuvriendelijk en diervriendelijk walvissen spotten in Tromsø? Mis deze geweldige excursie dan niet! Je betaalt ongeveer 155 Euro per persoon voor deze tour, met de optie om tot 24 uur voor vertrek gratis te annuleren. Je ontvangt dan het volledige bedrag terug. 

Bovendien kun je de walvissafari flexibel boeken. Reserveer nu je plekje en betaal later pas. Zo heb je nog even de tijd om te sparen!

Waarom zou je walvissen gaan spotten in Tromsø?

walvissen spotten in Noorwegen

De koude fjorden in de buurt van Tromsø worden in de winter bezocht door orka’s en bultruggen. Misschien heb je het geluk om deze machtige dieren vanaf het land te zien, maar boottochten bieden echt de mooiste ervaringen. 

Nieuwsgierige walvissen komen soms helemaal tot aan de boot om op verkenning te gaan. En wie kan er nu zeggen dat hij letterlijk oog in oog heeft gestaan met het mooiste en één van de grootste zoogdieren ter wereld? 

De dieren in het wild zijn niet het enige indrukwekkende onderdeel van walvissafari’s. Je kunt ook genieten van spectaculaire uitzichten die alleen Noord-Noorwegen te bieden heeft. Het ‘walvisspotseizoen’ valt bovendien samen met de Poolnacht in Tromsø

Welk type walvisgedrag kan je waarnemen tijdens een walvissafari?

Een walvissafari in Tromsø biedt een unieke gelegenheid om te getuigen van het fascinerende gedrag van deze majestueuze zeedieren in hun natuurlijke habitat. Hieronder beschrijven we het gedrag dat je kunt verwachten tijdens een walvissafari en hoe je walvissen kunt herkennen aan hun spuitgaten, staarten en andere kenmerken.

Daarnaast delen we enkele opmerkelijke walviswaarnemingen die reizigers hebben meegemaakt tijdens hun avonturen in Tromsø:

 1. Ademen en Spuitgaten: Walvissen zijn ademende zoogdieren, wat betekent dat ze naar het wateroppervlak moeten komen om adem te halen. Tijdens een walvissafari kun je hun spuitgaten zien wanneer ze uitademen. Bultruggen hebben bijvoorbeeld een kenmerkende V-vormige spuitgatpluim, terwijl dwergvinvissen een enkele spuitgatpluim hebben.
 2. Staartvinnen: Walvissen gebruiken hun staartvinnen om te duiken en onder water te zwemmen. Bij het duiken komt de staartvin vaak goed zichtbaar uit het water, waardoor het een opvallend kenmerk is om walvissoorten te onderscheiden.
 3. Breachen: Bultruggen staan bekend om hun spectaculaire “breaching” gedrag, waarbij ze uit het water springen en met een grote plons weer neerkomen. Dit gedrag wordt vaak geassocieerd met spel en communicatie.
 4. Flipperen: Orka’s staan bekend om hun speelse gedrag, zoals het flipperen met hun borstvinnen aan het wateroppervlak. Ze kunnen ook hun hele lichaam opzij kantelen om hun prooi te vangen.
zwemmen met orka's expeditie in Skjervoy

Zwemmen met orka’s in Noorwegen

In Noorwegen kun je niet alleen walvissen spotten, maar ook een buitengewoon unieke ervaring beleven door te zwemmen met orka’s. Deze onvergetelijke ontmoeting met de majestueuze zeezoogdieren biedt een zeldzame kans om oog in oog te staan met deze intelligente en charismatische dieren in hun natuurlijke habitat.

Terwijl je in het ijskoude water van de Noorse fjorden zwemt, voel je de opwinding en verwondering terwijl de nieuwsgierige orka’s om je heen zwemmen, waardoor dit avontuur een van de meest betoverende en exclusieve wildlife-ervaringen ter wereld wordt.

Waar wacht je nog op? Boek vandaag nog de ultieme walvissafari vanuit Tromsø en laat je betoveren door de aanblik van een walvisvin, omgeven door het Noorse noorderlicht en met sneeuw bedekte bergen!

Naast het walvisspotten zijn de huskytochten en ontmoetingen met rendieren ook ontzettend populair onder de dierenliefhebbers.

Tromsø heeft zoveel prachtige ervaringen te bieden, dus maak je klaar voor een onvergetelijk avontuur in dit adembenemende deel van Noorwegen!

husky safari Noorwegen
Over Tromsø.nl

Onze missie is om de natuur, cultuur en het avontuur van Tromsø (en de rest van Noord-Noorwegen) voor iedereen toegankelijk te maken.