Noorderlicht in Noorwegen | Beste Tips, Tours en Locaties!

Het noorderlicht in Noorwegen is een van de meest betoverende natuurverschijnselen ter wereld. In de wintermaanden verandert de donkere hemel in een magisch kleurenpalet van groene, roze, paarse en blauwe tinten, en Tromsø biedt een van de beste plekken ter wereld om dit schouwspel te aanschouwen.

In deze uitgebreide gids gaan we samen op ontdekkingsreis door de wereld van het noorderlicht in Noorwegen. We zullen je voorzien van nuttige tips, informatie over rondleidingen en prachtige locaties waar je dit betoverende fenomeen kunt bewonderen.

Of je nu meer wilt weten over de wetenschap achter het noorderlicht, de fascinerende verhalen en mythen die ermee verbonden zijn, of als je gewoon geïnteresseerd bent in het plannen van je eigen Noorse noorderlichtavontuur, deze gids heeft alles wat je nodig hebt. Dus laten we beginnen met onze reis om het noorderlicht in Noorwegen te ontdekken.

Wat is het Noorderlicht?

Het noorderlicht, ook bekend als de aurora borealis, is een prachtig natuurverschijnsel dat zich voordoet wanneer geladen deeltjes van de zon onze aardse atmosfeer binnenkomen. Deze deeltjes, voornamelijk elektronen en protonen, worden meegevoerd door de zonnewind, die als een constante stroom van geladen deeltjes van de zon naar de aarde stroomt.

Wanneer deze geladen deeltjes onze atmosfeer binnendringen, ontstaat er een spectaculair schouwspel. Hier is hoe het gebeurt: de geladen deeltjes botsen met de gasmoleculen in onze atmosfeer, meestal zuurstof en stikstof. Tijdens deze botsingen worden energieën vrijgegeven in de vorm van licht. Dit licht komt in verschillende kleuren voor, zoals groen, roze, paars en blauw, afhankelijk van het soort gasmolecuul waarmee de geladen deeltjes interageren.

Het resultaat van deze kosmische dans is een betoverende lichtshow die de nachtelijke hemel verlicht. De kleuren lijken te dansen en te bewegen, waardoor een onvergetelijk schouwspel ontstaat dat de bewoners en bezoekers van Noorwegen in verrukking brengt.

noorderlichten tromso

Abel reizen – Tromsø en Senja 8-daagse Noorderlichtvakantie  

Ontdek de adembenemende natuur op het ongerepte Noorse eiland Senja bij Tromsø! Elke dag maak je een noorderlichtexcursie onder begeleiding van een gids.

Bekijk

Wanneer zie je het Noorderlicht in Noorwegen?

Het beste moment om het noorderlicht in Noorwegen te zien is tijdens de wintermaanden, van september tot maart, wanneer de poolnachten voor de benodigde duisternis zorgen om het noorderlicht in volle pracht te aanschouwen.

Tijdens deze maanden worden sommige delen van Noorwegen gehuld in duisternis, en dat is precies wat je nodig hebt om het noorderlicht te bewonderen. Onder de poolnachten gaat de zon onder de horizon en blijft de hemel langdurig donker. Deze diepe duisternis biedt het perfecte decor voor het noorderlicht om zijn schitterende kleuren over de hemel te schilderen.

Noorderlicht in Tromsø

Tromsø, gelegen in het noorden van Noorwegen, wordt vaak beschouwd als de hoofdstad van het noorderlicht. Hier heb je een uitstekende kans om het noorderlicht te zien vanwege de gunstige ligging binnen de aurora-zone.

Tromsø is een bruisende stad, zelfs in de winter, wanneer het noorderlicht het meest actief is. Wat Tromsø zo speciaal maakt, is zijn geografische positie. De stad ligt in het midden van de “aurora-zone“, wat betekent dat het zich bevindt op een ideale breedtegraad om regelmatig dit betoverende natuurfenomeen te aanschouwen.

De aurora-zone is een gebied rond de geomagnetische pool waar het noorderlicht het vaakst voorkomt. Tromsø bevindt zich dicht bij de noordpoolcirkel, wat betekent dat het binnen dit zone valt en dus een van de beste plaatsen ter wereld is om het noorderlicht te spotten.

De stad Tromsø biedt ook tal van mogelijkheden om het noorderlicht te ervaren. Er zijn speciale tours en excursies die je kunt boeken, waarbij deskundige gidsen je meenemen naar de beste plekken om het noorderlicht te bewonderen. Daarnaast is Tromsø goed bereikbaar via de luchthaven, wat het gemakkelijk maakt voor reizigers om naar deze noordelijke stad te komen en het noorderlichtavontuur te beginnen.

Kan je het noorderlicht zien in de zomer?

Het Noorderlicht is het beste zichtbaar wanneer het donker is, maar in Noord-Noorwegen is dat lastig tijdens de zomer. In het midden van de zomer wordt het hier bijna niet donker, waardoor het vrijwel onmogelijk is om het Noorderlicht te spotten. Toch, als de avonden een beetje donkerder worden, neemt de kans om het poollicht te zien weer toe, vooral als er veel zonneactiviteit is. Vanaf eind augustus begint het Noorderlicht langzaam weer te verschijnen in Noord-Noorwegen, en deze periode tot begin oktober is het mogelijk om het noorderlicht te spotten.

Tijdens deze dagen blijven de temperaturen aangenaam en kunnen de avondluchten bij voldoende zonneactiviteit ’s avonds rood en oranje kleuren. Dus er is een kans om het Noorderlicht in de zomer te zien, vooral tegen het einde ervan. Maar als je de beste kans wilt hebben om dit prachtige verschijnsel te zien, is de winter in Noorwegen de ideale tijd.

Beste noorderlicht excursies in Noorwegen

Een ervaren gids weet precies wanneer het noorderlicht in Noorwegen het beste kan worden waargenomen. Bovendien kun je kiezen uit een tal van soorten noorderlicht excursies, waaronder een echte Aurora Borealis nacht cruise

Ga bijvoorbeeld voor een combinatietour waarbij je het noorderlicht achterna gaat én een tocht maakt met een hondenslee, een tour met gratis professionele foto’s, of een all inclusive overnacht in een echt Noors ijshotel om het noorderlicht in Tromsø te spotten vanuit de wildernis. Alles is mogelijk!

Twee van de aangeboden tours die je we je zeker kunnen aanraden als je het noorderlicht in Tromsø wilt ervaren, zijn de volgende:

Met een mini-bus op jacht naar het noorderlicht in Tromsø

Noorwegen noorderlicht

Tijdens deze noorderlicht excursie in Tromsø ga je een van ’s werelds grootste natuurfenomenen achterna zodra de avond valt. Je gaat op zoek naar het magische noorderlicht vanuit Tromsø, met ervaren gidsen, die precies weten wat de beste plek en tijd is om het licht te zien. 

Je reist in een comfortabele bus met grote ramen om op jacht te gaan naar het noorderlicht in Tromsø. Twee ervaren gidsen zullen je vergezellen en je helpen tijdens het maken van geweldige foto’s van dit magische fenomeen. 

Dankzij het warme thermopak en de warme dranken die je aangeboden krijgt tijdens de tour, blijf je lekker warm en comfortabel. En voor de grootste kans om het noorderlicht te zien, wordt je naar gebieden gebracht met de beste zonneactiviteit en heldere luchten. 

Deze tour biedt veel flexibiliteit met betrekking tot stops, activiteiten en de duur van de trip. Na afloop word je weer netjes teruggebracht naar het hotel.

Tips en tricks 

Je ontmoet je gids voor het Scandic Ishavshotel, van waaruit je de bus instapt en je Tromsø noorderlicht reis begint. 

De exacte tijd van deze excursie is nog niet duidelijk. Je rijdt namelijk vanuit Tromsø naar die plek, die je de beste kans biedt om Aurora Borealis te zien. Gemiddeld duurt een tour echter zo’n 6 uur.

Tijdens de activiteit zijn thee en koffie inbegrepen. Alle andere dranken en snacks moeten zelf worden meegenomen. Zoals eerder gezegd, krijg je bij aanvangt van de excursie een thermopak aangeboden. Zorg zelf echter ook voor warme kleding.

Wat kost deze excursie?

Om het noorderlicht te zien met deze geweldige tour, betaal je ongeveer 123 Euro per persoon. 

Je plek nu al kosteloos vastleggen? Dat kan. Reserveer nu en betaal pas later, zodat je zeker weet dat je nog kan deelnemen aan de excursie. Het is enorm populair, dus wees er snel bij!

Op jacht naar het noorderlicht met een bezoek aan een aurorakamp

aurora borealis Noorwegen

Ook tijdens deze spannende noorderlicht excursie in Tromsø maximaliseer je je kansen om Aurora Borealis te zien. Deze leuke tour combineert een noorderlichtjacht met een bezoek aan een aurorakamp, te midden van de wildernis!

Wil je het noorderlicht in Tromsø zien met deze combitour? Dan wordt je opgehaald bij een ontmoetingspunt in het centrum van de stad, vanwaar je met een comfortabele bus op pad gaat. Je Engelssprekende gids gaat op zoek naar locaties met weinig lichtvervuiling en minimale bewolking. 

Het type aurorakamp dat je bezoekt hangt af van de laatste aurora en weersvoorspelling die voorafgaand aan de tour wordt bepaald. Alle kampen herbergen echter knusse, warme hutten of comfortabele lavvus (Sami-tenten). 

In het kamp krijg je een warme stoofpot geserveerd en kun je genieten je van een verwarmd drankje rond het vuur, terwijl je wacht op het magische noorderlicht. Heb je geluk en verschijnt het? Dan helpt de gids je bij het maken van de mooiste foto’s. 

Deze noorderlicht excursie in Tromsø duurt ongeveer 6 uur. 

Tips en tricks

Wanneer je het noorderlicht in Noorwegen kunt zien is niet precies te zeggen. Het is dan ook geen garantie dat je het tijdens deze excursie gaat waarnemen, hoewel de kans wel groot is. 

Het is dan ook goed om te weten dat je dezelfde tour een tweede keer kunt boeken met 50% korting, als je het noorderlicht niet hebt gezien. 

Warme winterkleren, laarzen en statieven worden aan het begin van de tour door de aanbieder verstrekt. Zo hoeft je geen kou te lijden tijdens de excursie! Heb je allergieën of andere dieetbeperkingen? Geef dit dan vooraf even aan. 

Let op: kinderen onder de vier jaar kunnen niet meedoen aan deze activiteit. 

Wat kost deze tour? 

Ook het noorderlicht in Tromsø achterna met deze spannende excursie – Boek dan hier! Dan betaal je ongeveer 146 Euro per persoon. Zoals we eerder al zeiden, kun je opnieuw een tour boeken voor de helft van de prijs, als je het licht niet hebt gespot. 

Het noorderlicht in Noorwegen fotograferen

Het noorderlicht biedt fantastische mogelijkheden voor fotografen. Hier zijn enkele tips en trucs om de betoverende kleuren en vormen van het noorderlicht vast te leggen op camera.

Het fotograferen van het noorderlicht kan een uitdagende, maar zeer lonende ervaring zijn. Het is een van de meest adembenemende natuurverschijnselen die je kunt vastleggen. Hier zijn enkele eenvoudige tips om je te helpen de beste foto’s van het Noorderlicht te maken:

  1. Gebruik een statief: Het noorderlicht vereist langere belichtingstijden, dus een stabiel statief is essentieel om bewegingsonscherpte te voorkomen.
  2. Kies de juiste locatie: Zoek een donkere plek met weinig lichtvervuiling en een vrij zicht op de hemel.
  3. Gebruik een groothoeklens: Een groothoeklens helpt om het volledige schouwspel van het noorderlicht vast te leggen.
  4. Stel de juiste belichting in: Begin met een hoge ISO-waarde (bijvoorbeeld 800-1600) en een brede lensopening (bijvoorbeeld f/2.8) om voldoende licht op te vangen. Pas de sluitertijd aan om de belichting te regelen, meestal tussen de 5 en 20 seconden.
  5. Neem meerdere foto’s: Experimenteer met verschillende instellingen en belichtingstijden om de beste resultaten te krijgen. Het Noorderlicht kan snel veranderen, dus wees geduldig en blijf proberen.
  6. Gebruik een draadontspanner of zelfontspanner: Dit voorkomt trillingen bij het indrukken van de ontspanknop.
  7. Blijf warm en comfortabel: Fotograferen in koude omstandigheden kan lang duren, dus kleed je warm aan en neem warme dranken mee.
  8. Bewerk je foto’s: Achteraf bewerken kan je foto’s verbeteren door de kleuren en contrasten aan te passen.

Met deze tips en oefening kun je prachtige foto’s maken van het noorderlicht en je herinneringen aan dit magische fenomeen vastleggen.

Apps voor het noorderlicht

Er zijn handige apps beschikbaar die je kunnen helpen bij het voorspellen van noorderlichtactiviteit en je vertellen wanneer het de beste tijd is om naar buiten te gaan om dit magische fenomeen te spotten.

Het gebruik van apps is een slimme manier om je noorderlichtjacht te verbeteren. Hier zijn enkele apps die je kunt downloaden om je te assisteren bij het volgen en voorspellen van het Noorderlicht:

  1. Aurora Forecast: Deze app geeft gedetailleerde voorspellingen voor noorderlichtactiviteit op basis van je locatie. Het toont informatie over de kans om het noorderlicht te zien en de verwachte intensiteit.
  2. My Aurora Forecast & Alerts: Deze app biedt real-time meldingen en waarschuwingen voor Noorderlichtactiviteit in je omgeving. Het heeft ook een kaartweergave om je te helpen de beste plek te vinden om het Noorderlicht te bekijken.

Door deze apps te gebruiken, kun je je kansen vergroten om het Noorderlicht te zien en ervoor zorgen dat je op het juiste moment op de juiste plek bent om dit natuurlijke wonder te bewonderen.

noorderlichten Noorwegen

Andere activiteiten in Tromsø naast het noorderlicht

Zie je het noorderlicht niet in Tromsø? Dan nog hoeft je je geen moment te vervelen in deze bruisende stad en zijn prachtige natuurlijke omgeving. Er zijn namelijk genoeg andere dingen om te doen, waaronder sneeuwscootertours, het ontmoeten van rendieren, ontdek prachtige skipistes en het beroemde Noorse walvissen spotten!

Genoeg redenen dus om vandaag nog een tour te boeken en het oogverblindende noorderlicht achterna te reizen. Dit wordt gegarandeerd een ervaring die de rest van je leven zal bijblijven!

husky safari Noorwegen
Over Tromsø.nl

Onze missie is om de natuur, cultuur en het avontuur van Tromsø (en de rest van Noord-Noorwegen) voor iedereen toegankelijk te maken.