Zwemmen Met Orka’s in Noorwegen

Stel je voor dat je de kristalheldere wateren van de regio Tromsø deelt met zijn meest beroemde bewoner – de orka! In tegenstelling tot hun naam zijn orka’s, ofwel zwaardwalvissen, vriendelijke, nieuwsgierige en beschermende dieren. Dus, als je van plan bent om een reis te maken naar het land van de middernachtzon, waarom zou je dan niet deelnemen aan een leuke en unieke ervaring zoals zwemmen met orka’s in Noorwegen?

Is het toegestaan om met orka’s te zwemmen in Noorwegen?

Ja, het is toegestaan om met orka’s te zwemmen in Noorwegen. De meeste orka-expeditietours worden gehouden tijdens het hoogseizoen, wanneer grote aantallen orka’s naar de wateren rond Tromsø migreren op zoek naar voedsel, met name haring. Dit maakt Noorwegen een van de populaire bestemmingen ter wereld voor het zwemmen met orka’s, maar ook voor het spotten van andere dolfijnen en walvissoorten.

Een ontmoeting met de heersers van de zee

Orka’s, ook wel bekend als zwaardwalvissen, zijn grote en indrukwekkende zeedieren behorend tot de familie der dolfijnen. Ze staan bekend om hun opvallende zwart-witte kleurpatroon en hun krachtige, elegante lichaamsbouw. Orka’s zijn een van de meest wijdverspreide zeezoogdieren en worden gevonden in oceanen over de hele wereld, van de poolgebieden tot de tropische wateren.

Hier zijn enkele kenmerken en fascinerende feiten over orka’s:

 1. Sociale en intelligente wezens: Orka’s zijn zeer sociale dieren die in complexe familiegroepen leven, ook wel “pods” genoemd. Binnen deze groepen zijn er sterke familiebanden, en ze communiceren met elkaar door middel van verschillende geluiden en signalen, waaronder karakteristieke fluittonen en klikken.
 2. Toproofdieren: Orka’s staan boven aan de voedselketen en zijn beruchte jagers. Ze voeden zich met een gevarieerd dieet, waaronder vis, inktvis, haaien, en soms andere zeezoogdieren zoals zeehonden en walvissen. Hun jachttechnieken, zoals het creëren van golven om prooien van ijsschotsen te spoelen, getuigen van hun hoge mate van intelligentie en samenwerking.
 3. Verbluffende snelheid en behendigheid: Orka’s zijn krachtige zwemmers en kunnen snelheden tot wel 56 kilometer per uur bereiken. Ze kunnen ook elegant en acrobatisch uit het water springen, een gedrag dat bekend staat als “breaching”, wat een spectaculair gezicht is om te zien.

Waar kan je zwemmen met een orka in Noorwegen?

Je kunt met orka’s zwemmen in Noorwegen in Skjervöy, Kvænangsfjorden en Reisafjord, gelegen in het noorden van Noorwegen. Naast het zwemmen met orka’s is dit ook de ideale tijd en locatie om het noorderlicht te zien en om zeearenden te begroeten tegen de prachtige achtergrond van het hoge Arctische/noordelijke deel van Noorwegen.

Is zwemmen met orka’s gevaarlijk?

Over het algemeen wordt zwemmen met orka’s in georganiseerde expedities als relatief veilig beschouwd, op voorwaarde dat de juiste richtlijnen en veiligheidsprotocollen worden gevolgd. Gerenommeerde touroperators zorgen ervoor dat deelnemers goed worden geïnstrueerd en voorzien van de nodige uitrusting om de ervaring zo veilig mogelijk te maken.

Hier zijn enkele belangrijke veiligheidstips en overwegingen bij het zwemmen met orka’s:

 1. Gebruik professionele gidsen: Kies voor een gerespecteerde en erkende touroperator met ervaren gidsen en duikinstructeurs. Deze professionals kennen het gedrag van de orka’s en weten hoe ze veilige interacties kunnen faciliteren.
 2. Respecteer de dieren: Houd altijd een veilige afstand en zwem niet recht op de orka’s af. Laat hen naar jou toe komen als ze geïnteresseerd zijn in interactie.
 3. Blijf kalm en rustig: Laat zien dat je geen bedreiging vormt door rustig en kalm te blijven terwijl je met de orka’s zwemt.
 4. Niet aanraken of voeden: Raak de orka’s niet aan en probeer ze niet te voeren. Dit kan stress en ongewenst gedrag veroorzaken.
 5. Luister naar de instructies: Volg altijd de instructies van de gidsen op en respecteer eventuele beperkingen of regels die ze opstellen.
 6. Wees voorbereid op koud water: De wateren in Noorwegen kunnen erg koud zijn, dus draag de juiste uitrusting om warm te blijven, zoals een wetsuit.
 7. Zwem met een groep: Zwem bij voorkeur met een groep in plaats van alleen, voor extra veiligheid en ondersteuning.

Het is ook essentieel om te erkennen dat het zwemmen met wilde dieren altijd een onvoorspelbaar element met zich meebrengt. Hoewel ernstige incidenten zeldzaam zijn, is er altijd een zekere mate van inherent risico bij het omgaan met wilde dieren.

Wat is het beste seizoen om met orka’s te zwemmen in Noorwegen?

Het beste seizoen om met orka’s te zwemmen in Noorwegen is tussen oktober en januari. Maar houd er rekening mee dat het aantal orka’s dat je ziet kan variëren afhankelijk van de weersomstandigheden, hun gedrag, de haringtrek, enz.

Welke tour operator moet ik kiezen?

De orka-expeditie tours van Whale Watching Tromsø bieden een unieke kans om deze prachtige dieren van dichtbij te ervaren en meer te leren over het behoud van hun leefomgeving. Ga op deze reis en ontdek de betoverende schoonheid van de Noorse wateren en haar bijzondere bewoners!

Waarom is het uniek om met orka’s te zwemmen?

Het zwemmen met orka’s is een unieke ervaring om verschillende redenen:

 1. Intieme interactie: Zwemmen met wilde orka’s biedt de mogelijkheid om een intieme interactie te hebben met deze prachtige en intelligente wezens. Het is een zeldzame gelegenheid om oog in oog te staan met een van de meest majestueuze dieren van de oceaan.
 2. Onderdompeling in hun leefomgeving: Zwemmen in de natuurlijke habitat van de orka’s stelt je in staat om een glimp op te vangen van hun natuurlijke gedrag en sociale interacties. Het is een unieke kans om te zien hoe ze jagen, spelen en communiceren met hun pod.
 3. Emotionele impact: Voor veel mensen is het zwemmen met orka’s een levensveranderende ervaring. De kracht en gratie van deze dieren, gecombineerd met het besef dat je deel uitmaakt van hun wereld, kan een diepe emotionele impact hebben en een blijvende herinnering creëren.
 4. Bewustwording en conservatie: Zwemmen met orka’s kan bijdragen aan een groter bewustzijn van het belang van het behoud van hun leefomgeving en het beschermen van deze prachtige dieren voor toekomstige generaties.

husky safari Noorwegen
Over Tromsø.nl

Onze missie is om de natuur, cultuur en het avontuur van Tromsø (en de rest van Noord-Noorwegen) voor iedereen toegankelijk te maken.