Wandelen in Tromsø | Dit Zijn de Mooiste Wandeltochten!

De regio Tromsø biedt geweldige wandelmogelijkheden in alle richtingen. En veel daarvan liggen voor de deur. Wandelen in Tromsø is dan ook een topactiviteit wanneer je er op vakantie bent. 

Bij sommige wandelingen moet je wat harder werken voor het uitzicht, terwijl andere hikes prachtige uitzichten bieden voor minder inspanning. Er is een optie voor iedereen, ongeacht leeftijd of ervaring!

Ga jij binnenkort in Tromsø op vakantie en kun je wel wat tips gebruiken voor je wandelavontuur? Of je nu wilt wandelen langs de fjorden van Noorwegen of door dichtbegroeide bossen: bekijk hieronder de mooiste wandeltochten in en rondom Tromsø! 

Fløya – Wandelen in de buurt van Tromsø met spectaculair uitzicht

Ontdek het adembenemende uitzicht vanaf de top van Fløya, dé ultieme uitkijkpost over Tromsø! Als je deze betoverende stad bezoekt, is een wandeling naar Fløya absoluut een must-do. Stijgend tot een hoogte van maar liefst 671 meter, staat Fløya hoog op het lijstje van onmisbare avonturen in het Arctische wonderland van Noorwegen.

Het moment dat je de bergtop bereikt, openbaart een indrukwekkend panorama van verspreide kleine en grote eilanden, terwijl je tevens getrakteerd wordt op het betoverende schouwspel van de fjord van Tromsø, dé toegangspoort tot het Arctische wonderland.

Je wandelavontuur begint in Tromsdalen, waar je de route kunt aanvangen door de aanwijzingen naar Sherpatrappa te volgen met behulp van Google Maps. Eenmaal op weg naar het zuidoosten, klim je al snel naar hogere sferen. Binnen enkele minuten kom je bij een wegwijzer naar Fjellheisen en Floya via Aksla. Dit is de snelste route om bij de top van de kabelbaan te komen, die je vanaf de voet van de berg kunt nemen.

Bij aankomst op Storstein en Floya wordt je getrakteerd op het meest adembenemende uitzichtspunt van Tromsø. Staande op de top van de kabelbaan, leidt een heuvelachtig pad naar het zuiden je langs een pittoreske bergcabine genaamd Steinbøhytta. Hier vandaan is het pad naar de top van Fløya duidelijk zichtbaar en uitnodigend.

En als je terugkeert van dit avontuur, heb je de keuze om dezelfde route te volgen of een van de talloze andere paden aan de noordzijde van Fløya te nemen. Maar voordat je op pad gaat, vergeet niet rekening te houden met de grillige weersomstandigheden die snel en onverwachts kunnen veranderen. Bereid jezelf voor op snelle temperatuurdalingen en zorg ervoor dat je warme kleding paraat hebt.

Als je de ambitie hebt om een tent op te zetten, herinner jezelf er dan alsjeblieft aan om zorgvuldig met de natuur en de lokale gemeenschap om te gaan. Hoewel je volgens het Noorse “allemansratten” recht bijna overal een tent mag opzetten, is het van groot belang dat we de natuur met respect behandelen en de impact op het milieu minimaliseren.

Rødtind – Wandelen in Tromsø in de winter

Rødtinden – Stap in de voetsporen van avonturiers en ontdek een van de meest geliefde wandelpaden naar de top, ongeacht het seizoen.

Deze betoverende tocht wordt rijkelijk beloond met adembenemende vergezichten! Het pad begint zijn reis temidden van een schilderachtig bosgebied, waarna het zich moedig een weg baant door de kale rotsen. Onderweg zijn er enkele pittige beklimmingen, en het terrein varieert van rotsachtig tot moerassig. Op de nattere gedeeltes zijn handige houten planken geplaatst om je voeten droog te houden. Wanneer je uiteindelijk de top bereikt, word je begroet door een adembenemend panorama dat zich uitstrekt over Balsfjord, Storelva, Tromsøya en zelfs Ersfjord.

De hoogtepunten van de Rødtinden:

  • Schitterende vergezichten over Kaldfjord, Ersfjord en Tromsø.
  • Slimme houten paden die je door moerasachtige delen leiden.
  • Een hartelijke ontvangst van Moeder Natuur.

Waag je aan deze heen-en-terug route van 5,3 kilometer in de nabijheid van Kvaløya, Troms og Finnmark. Over het algemeen wordt dit pad beschouwd als een uitdagende route, met een gemiddelde voltooiingstijd van 2 uur en 28 minuten. Het gebied staat bekend als een ware hotspot voor wandelen en sneeuwschoenwandelen, dus de kans is groot dat je andere enthousiaste ontdekkingsreizigers tegenkomt tijdens je expeditie. Het pad is het hele jaar door toegankelijk en elke periode biedt haar eigen unieke pracht.

Trek eropuit en omarm de uitdagingen van Rødtinden – een ervaring die je het hele jaar door kunt beleven en die je beloont met adembenemende vergezichten en onvergetelijke herinneringen.

Topptur til store Blamann – Een uitdagende wandeltocht in Tromsø 

Wil je wandelen in Tromsø op hoog niveau (letterlijk)? Waag je dan aan de tocht naar Topptur til Store Blåmann! Dit is echter een hike die we alleen aanraden voor zeer ervaren wandelaars en klimmers, aangezien Store Blåmann de hoogste en moeilijkste berg van Kvaløya is om te beklimmen.

Een groot deel van deze uitdagende wandelroute in Tromsø bestaat uit rotsklimmen en klauteren, dus het is een fysiek veeleisende trektocht. Het pad begint op gemakkelijk terrein, maar je zult snel het rotsachtige gedeelte bereiken (niet voor angsthazen!).

Gelukkig is het laatste deel van het pad relatief eenvoudig, vooral nadat je het bergbeklimmen hebt voltooid. En de ongelooflijke uitzichten maken de klim 100% de moeite waard! 

Nattmålsfjellet – wandelen boven de fjorden van Noorwegen

Natuurlijk mag een wandeling met uitzicht op de fjorden niet ontbreken als je in Tromsø bent. En dit kan als de beste tijdens een hike naar de top van Nattmålsfjellet: een berg op het eiland Kvaløya, die op twee verschillende manieren te bewandelen is.

De meer populaire Tromsø-wandelroute loopt via de Ersfjord-kant van de berg. Dit enigszins steile luspad voert je omhoog en rond het prachtige ‘Nattmålsfjellet, voordat je weer aan de tocht naar beneden begint. 

Aan de andere kant van de berg ligt de Kattfjordeidet-route, die je naar de andere kant van de berg brengt: een veel gemakkelijker pad. Het pad is goed gemarkeerd en niet steil, maar kan rotsachtig en modderig zijn, vooral als het veel heeft geregend.

Brosmetinden – Een relatief gemakkelijke wandeling in Tromsø

Ben je op zoek naar een korte en gemakkelijke wandeling tijdens je vakantie, die indrukwekkende uitzichten biedt? Dan is het pad naar Brosmetinden perfect voor je.  

De trailhead ligt op slechts een uur rijden van het centrum van Tromsø en de wandeling is geschikt voor wandelaars van alle leeftijden en niveaus. Het beste aan deze wandeltocht is dat je non-stop kunt genieten van panoramische uitzichten. 

Om de top van Brosmetinden te bereiken, volg je een pad langs de zuidelijke bergkam, dat begint met een gestage, geleidelijke helling. Bezoek je Tromsø in de zomer? Dan is dit de ideale plek om de middernachtzon het landschap te zien verlichten.

Ørnfløya – Schilderachtig wandelen vlakbij Tromsø

Met een hoogte van slechts 99 meter, is Ørnfløya waarschijnlijk meer een heuvel dan een berg. Maar dat doet niet af aan het feit dat deze mooie wandelroute je enorme voldoening geeft! 

Bovenaan krijg je namelijk een panoramisch uitzicht op het vissersdorpje Sommarøy, de eilanden Hillesøy, Senja en Håja, en andere kleinere eilanden en riffen.

Deze tocht is geweldig voor iedereen die wil wandelen in Tromsø op een relaxte manier. Het pad is namelijk niet steil en is goed aangegeven. Bovendien is de wandeling naar Ørnfløya, net als Brosmetinden, zeer geschikt voor wandelaars van alle leeftijden en niveaus (tijdens alle seizoenen). 

Steindalsbreen – De beste gletsjerwandeling in Tromsø

Als je dolgraag een Tromsø-gletsjerwandeling wilt maken, hoef je niet verder te zoeken dan deze tocht naar de imposante Steindalsbreen-gletsjer. Deze wandeling, die als gematigd wordt beschouwd, neemt je mee door de indrukwekkende Steindalen-vallei. 

Deze wandeling in Tromsø, Noorwegen is relatief vlak totdat je de morenekam bereikt, waar het pad steiler wordt naar de gletsjer toe. 

Ben je eenmaal bij de gletsjer aangekomen? Neem dan zeker even de tijd om de oneindige blauwtinten te bewonderen. Het is tenslotte niet elke dag dat je zo dicht bij zo’n ongelooflijk natuurwonder kunt komen!

Wandelen in Tromsø; het bergwandelseizoen

Je vraagt je nu misschien af: ‘Wat is de beste periode om te gaan wandelen in Tromsø’? Het seizoen begint meestal in juni en duurt tot oktober. Dit varieert echter van jaar tot jaar en is afhankelijk van de sneeuwcondities in de bergen. 

De hoogste bergen kunnen het hele jaar door met sneeuw bedekt zijn. Het is daarom belangrijk om te controleren wat je te wachten staat voordat je aan een wandeling begint. Je kunt in veel gevallen prima wandelen in de winter, mits je goed bent voorbereid. 

Sommige lagere toppen aan de buitenkant van Kvaløya (in de richting van de oceaan), zijn echter een langere periode sneeuwvrij. 

Wandelen in Tromsø in de winter

Zoals we al zeiden, kunnen veel wandeltochten in Tromsø ook tijdens het winterseizoen worden gemaakt. Ben je dit van plan? Dan is het enorm belangrijk om te zorgen voor de juiste uitrusting. Ook is de nodige ervaring vereist. 

Een aantal essentiële benodigdheden tijdens winterwandelingen in Tromsø zijn: 

  • Sneeuwschoenen en stokken
  • Warme kleding (minstens 3 tot 4 laagjes)
  • Ski’s of stijgijzers

Wil je gaan wandelen in Tromsø in de winter maar ben je niet zo ervaren? Dan zijn er genoeg toffe tours om te boeken, waarbij je vergezeld wordt door een professionele gids. 

Wandelen in Tromsø in de zomer

Als je tijdens de zomermaanden gaat wandelen in Tromsø zijn de condities vaak een stuk beter dan tijdens de winter. Toch is het belangrijk om de weersomstandigheden goed in de gaten te houden. Het weer kan namelijk snel omslaan in Noord-Noorwegen. 

Het leuke aan wandelen in Tromsø in de zomer is, dat je langere, meerdaagse tochten kunt maken, waarbij je onderweg slaapt in de natuur. Denk aan wandelen in Tromsø, Noorwegen, waarbij hutten onderweg je slaapplek worden (ook wel een huttentocht genoemd). 

Ook kun je geweldige tochten maken wanneer je in de zomer verblijft op een camping in Tromsø, Noorwegen. Deze zijn er genoeg. En vooral als je een natuurcamping kiest, liggen de wandelpaden voor het oprapen. 

Zo zie je maar: je kunt alles vinden in Tromsø. Van gletsjer- en bergtochten tot klauteren over rotsen en boswandelingen. Waag je zelf aan bovenstaande routes en ervaar de natuurlijke schoonheid van Tromsø in al zijn glorie!

Tip: download de ‘Wandelroutes Noorwegen-app’ voor meer opties en informatie. 

husky safari Noorwegen
Over Tromsø.nl

Onze missie is om de natuur, cultuur en het avontuur van Tromsø (en de rest van Noord-Noorwegen) voor iedereen toegankelijk te maken.