Nationale Parken en Natuurgebieden in Tromsø


Omringd door fjorden, bergen en wildernis, is Tromsø de perfecte plek voor tal van buitenactiviteiten in een van de vele natuurgebieden. 

Een aantal van de mooiste natuurparken van Noorwegen liggen in de buurt van Tromsø. Daarom is het een van de beste plekken voor het maken van mooie wandeltochten en het verkennen van de prachtige natuur. 

In de afgelopen jaren zijn de natuurgebieden in Tromsø erg populair geworden onder zowel de lokale bevolking als bezoekende toeristen. De regio biedt namelijk een verscheidenheid aan activiteiten. Maar wat zijn nu de mooiste natuurgebieden in Tromsø? Dat gaan we je vertellen!

Natuurreservaat Prestvannet

Prestvannet is een meer in een natuurreservaat op het hoogste punt van het eiland. Het behoort tot een van de mooiste natuurgebieden in Tromsø en ligt op een steenworp afstand van de stad. 

In de zomer is het natuurreservaat van Prestvannet een broedplaats voor verschillende vogels, waaronder een aantal zeldzame soorten, zoals de schuwe roodkeelduiker (Gavia stellata). In de winter daarentegen, bevriest het meer, en wordt het een waar schaatsparadijs. 

Ook is natuurreservaat Prestvannet een geliefde wandelbestemming en komen veel mensen eropaf om gebruik te maken van het water en de omliggende paden. Omdat het in de winter ook behoorlijk donker is, is het tevens een populaire plek om het noorderlicht te zien.

Hoe er te komen?

Prestvannet ligt op slechts 7 minuten rijden van het centrum van Tromsø. Heb je een (huur)auto? Dan ben je er dus zo. Een andere optie is het openbaar vervoer, die je in ongeveer 22 minuten naar het natuurgebied brengt. En er zijn natuurlijk ook altijd taxi’s.

Natuurpark Telegrafbukta, strand in Tromsø


Ook Telegrafbukta behoort tot een van de mooiste natuurparken in Noorwegen, Tromsø. Dit park ligt aan de zuidkant van het eiland en je kunt hier het hele jaar door barbecueën, zwemmen, sporten en simpelweg relaxen. Het is een populaire plek voor de lokale bevolking die even weg wil van de stad. 


Het Telegrafbukta-park ligt dicht bij het stadscentrum van Tromsø en is voor iedereen goed bereikbaar. Het gebied bestaat uit grote graslanden, bosgebieden, strand en rotsblokken.

In de zomer maken veel mensen vaak de reis naar Telegrafbukta om te zonnebaden en te zwemmen vanaf het zandstrand en de pier. In de winter is het daarnaast een geweldige plek om het noorderlicht te observeren. 

Hoe er te komen?

Dit natuurgebied in Tromsø ligt op 13 minuten rijden van het centrum van de stad. Je kunt het dus gemakkelijk bereiken met de auto of taxi. Ook de bus is een optie, deze doet er 28 minuten over. En wat dacht je van een huurfiets? Binnen 23 minuten sta je al in het park!

Natuurreservaat Grindøysundet

We blijven even bij natuurgebieden in Tromsø die dicht bij de stad liggen. Zoals het natuurreservaat Grindøysundet, welke sinds 1995 beschermd gebied is. 

Het natuurreservaat bestaat uit een groot ondiep watergebied en bijbehorend land met een rijk vogelleven en waardevolle botanische vindplaatsen. Grindøysundet strekt zich uit van Store Grindøya tot Tisnes en beslaat land- en zeegebied. 

Grindøysundet is zowel in het voor- als in het najaar een belangrijk trekgebied voor watervogels. Het behoort zelfs tot de natuurgebieden in de buurt van Tromsø waar de meeste soorten worden waargenomen.

Je vindt hier bovendien prachtige wandelpaden, lopend door een zeer gevarieerde vegetatie zoals weelderige weidegebieden, dichtbegroeide bossen en oud hooiland. 

Hoe er te komen?

Wil je dit natuurgebied in Tromsø graag bezoeken? Rijd dan in ongeveer 36 minuten naar het plaatsje Marisletta of reis  51 minuten met het openbaar vervoer. Vanuit hier kun je een veerboot nemen naar Grindøysundet.

Nationaal Park Øvre Dividalen 

Øvre Dividal National Park behoort niet alleen tot een van de mooiste nationale parken van Noorwegen, maar zelfs van heel Europa. Het park heeft een gevarieerd landschap met dennen- en berkenbossen, alpine bergen, meren en moerassen; een droom voor wandelaars!

Dividalen is een leefgebied voor veel grote roofdieren. Onder andere de poolvos paart hier en brengt er zijn jongen groot. In het voorjaar trekken de Zweedse Sami bovendien het gebied in. Zij volgen de natuurlijke migratie van de rendieren in het voorjaar naar het westen. 

Øvre Dividalen is een geweldig natuurgebied voor bezoekers, het hele jaar door. De dennenbossen lenen zich perfect om met kinderen te wandelen, terwijl de hoge berggebieden fantastisch zijn voor ervaren wandelaars.

Hoe er te komen?

Er is geen directe verbinding van Tromsø naar het nationaal park Øvre Dividal. Je kunt echter de bus nemen naar Øverbygd en vanuit daar het park bereiken. Als alternatief kun je de bus nemen naar Nordkjosbotn en vanuit daar verder reizen met de taxi. 

Nationaal park Ånderdalen

Nationaal park Ånderdalen, op het eiland Senja, toont de enorme variatie van het prachtige kustlandschap van Noord-Noorwegen. De zeezijde kenmerkt zich door scherpe pieken, smalle bergkammen en steile berghellingen. Aan de landzijde is het landschap zachter, ronder en vlakker. 

Ånderdalen is een van de oudste nationale parken van Noorwegen en is gemakkelijk te bereiken via een aantal toegangspunten. Net als de rest van het eiland Senja trekt het gebied zowel in de zomer als in de winter steeds meer bezoekers. En niet voor niets!

In Ånderdalen kunnen alle natuurliefhebbers hun hart namelijk ophalen tijdens het maken van eendaagse of langeafstandswandelingen in een ongerepte natuur. Vooral tijdens de middernachtzon is dit een unieke wandelervaring!

Hoe er te komen?

Vanuit Tromsø heb je 2 mogelijkheden om het park te bereiken. Over het vasteland rijd je in ruim 2 uur naar het stadje Finnsnes. Vanaf hier leidt de Gisundbrug van ruim een kilometer lang je naar het eiland Senja.

Ook kun je de veerboot pakken, bijvoorbeeld vanaf Brennsholmen. De rit van Tromsø naar het haventje van Brennsholmen kost je iets meer dan een uur. De overtocht naar Botnhamn neemt vervolgens ongeveer 35 minuten in beslag. 

Rohkunborri National Park

Op steenworp afstand van Øvre Dividal (zie hierboven), ligt een van de meest dramatische natuurgebieden van Tromsø. Rohkunborri National Park bevindt zich in een ruig wildernisgebieden en kenmerkt zich door zijn dramatische kloof. 

Aan beide zijden van deze kloof torenen hoge, met gletsjers begroeide bergen boven de 1500 meter uit. Beneden in de vallei zie je oude berkenbossen en in het oosten ligt het machtige Rohkunborri-massief, omringd door beboste valleien, alpine wetlands en het Geavdnjajávri-meer.

Liefhebbers kunnen zich wagen aan ‘De Arctic Trail’, die dwars door het nationale park en de Lapjord-hutten in de Sørdalen-vallei loopt. Deze worden gerund door de Norwegian Trekking Association

Hoe er te komen?

Rohkunborri ligt in feite op ongeveer drie uur rijden van Tromsø. Echter, gaat er geen directe route naar het park. Net als om in nationaal park Øvre Dividal te komen, moet je in dit geval ook eerst naar Øverbygd rijden. Vanuit hier kun je een taxi nemen naar Rohkunborri. 

Dit waren ze: de mooiste natuurgebieden in Tromsø en in de buurt van Tromsø. Zorg ervoor dat je tijdens je vakantie minstens één van deze mooiste natuurparken in Noorwegen bezoekt. Het is absoluut de moeite waard!

 

husky safari Noorwegen
Over Tromsø.nl

Onze missie is om de natuur, cultuur en het avontuur van Tromsø (en de rest van Noord-Noorwegen) voor iedereen toegankelijk te maken.